Gezonde en veilige kinderkamer: tips en advies

27/10/2014

Meestal kijken we vooral naar het interieur van een kinderkamer. Welke kleuren zijn er gebruikt? Welk meubilair staat er in de kamer? Waar kunnen we accessoires toevoegen? Toch is dit niet het enige aspect dat belangrijk is voor een slaapkamer. Wat eigenlijk nog meer van belang is, voor de gezondheid van uw kind dan toch, is dat de kamer veilig en duurzaam is. Hoe kan je hier nu voor zorgen?

1. Gezonde leefomgeving

Het is van groot belang dat de kamer geventileerd en verlucht wordt! Ventileren doe je door voortdurend de lucht te verversen door buitenlucht binnen te laten. Dit kan je doen door een ventilatiesysteem of roosters in een raam te plaatsen. Verluchten kan door het raam minstens 5 minuten volledig open te zetten zodat de verontreinigde binnenlucht op korte tijd ververst wordt.

De ideale slaapkamertemperatuur is 18°C. Zorg ervoor dat de temperatuur zeker niet onder de 15°C zakt, want dan kan er condensatie ontstaan waardoor er vocht en bijgevolg schimmels kunnen optreden. Zo zorg je voor een gezonde leefomgeving voor je kind wat betekent dat de lucht schoon en fris is en weinig stofdeeltjes en ziektekiemen bevat!

2. Keuze voor vloerbekleding

Kinderen komen veel in aanraking met de vloer doordat ze veel spelen en rondkruipen. Het is daarom van belang dat je kiest voor een makkelijk te reinigen vloer vrij van bacteriën, gifstoffen en stof. Tapijt is dus zeker geen aanrader aangezien dit een broeiplaats is voor huismijten en stof wat de kans op allergieën en astma vergroot.
Kies je toch voor tapijt, zorg er dan voor dat het een wollen tapijt is!

3. Plaats meubilair

Elk meubelstuk moet stevig vast staan zodat er geen enkel risico is op omvallen, ook niet als je kindje beslist om eens te gaan klauteren of hangen aan de meubels. Zorg er zeker voor dat het bed niet onder het raam staat! Kleine kinderen kruipen graag overal op en zien nog niet het gevaar in alles wat ze doen.

4. Bed en matras

Aangezien een kind vele uren per dag in bed spendeert, is het voor hen nog belangrijker om een goede matras te hebben. De ontwikkeling en de groei vinden voornamelijk ’s nachts plaats. Een goede matras moet ervoor zorgen dat een lichaam in de juiste houding ligt en voldoende steun bieden. Met name matrassen van koudschuim of traagschuim zijn bijzonder geschikt voor kinderen. Deze materialen verdelen namelijk zeer goed het gewicht over het gehele matras. Een matras die afritsbaar is kan handig zijn voor kinderen die nog niet helemaal zindelijk zijn. Zorg er zeker ook voor dat je de matras regelmatig keert. Zo kan je het matras goed ventileren en vergroot je de levensduur.

Categorie: Kinderkamer

Door Thomas

Als beheerder van Kidsdeals.be, probeer ik zoveel mogelijk tips en trends met jullie te delen. Leuke inrichting van de kinderkamer? Of een nieuwe handige app voor tijdens je zwangerschap? Via Kidsdeals.be blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

Ontvang wekelijks gratis de beste kidsdeals in je inbox. Bespaar voor het hele gezin en geniet meer. Schrijf je nu in!
✔ Bespaar op uitstapjes met het hele gezin
✔ Ontdek voordelige speelgoed deals
✔ Alleen de allerbeste kinderkleding
✔ Familievakanties met kortingen tot -75%