Kinderkamers op maat

14/10/2014

Een kamer is enkel om te slapen en het is dus niet belangrijk hoe deze eruit ziet?

FOUT! Een slaapkamer is zeer belangrijk voor een kind omdat hij of zij er zich veilig en geborgen moet voelen om een goede nachtrust te kunnen bekomen. Een kind slaapt dan ook ongeveer 12 uren en brengt dus eigenlijk bijna de helft van de dag in deze ruimte door. Bovendien zijn er vele kinderen die ook spelen of huiswerk maken op de slaapkamer waardoor er ruimte moet voorzien worden voor dozen met speelgoed en een rustige plek om zich te concentreren. En dan is er natuurlijk nog het esthetische aspect. Daar waar jij de kamer het liefst zo neutraal mogelijk houdt, verwacht je kleine bengel dat heel de kamer er uit zal zien als een barbiekasteel of een drakenburcht.

Hoe kunnen we hier compromissen sluiten en ervoor zorgen dat je een modieuze kamer kan creëren met speelse accenten?

1. De Kleuren

Kinderen zien het liefst van al kleurtjes in hun slaapkamer. Wanneer je gaat voor een kleur, kies dan eerder voor warme en volle kleuren zoals geel, groen en blauw. Kies liever 1 accentmuur dan de hele kamer dezelfde kleur te schilderen. Bij de keuze van de gekleurde muur, moet je rekening houden met de lichtinval; geef niet belichte muren een lichte kleur, en neem de wand met de meeste lichtinval als accentmuur. Bij lage plafonds is het belangrijk dat je deze in een lichte kleur laat zodat je een gevoel van ruimte creëert.

TIP: verf de raamkozijnen en deuren mee met de muren voor een rustgevend gevoel.
TIP: kies voor afwasbare verf!

Wanneer je toch liever niet met gekleurde muren werkt, kan je kleur en levendigheid in de kamer brengen door kleurrijke accessoires; bijvoorbeeld gele lakens, groene kadertjes aan de muur, blauwe kussens in de zetel,…
En als je geen zin hebt in schilderwerk, kan je nog kiezen voor een fris behang!

2. De Indeling

Deel je kinderkamer op in zones zodat er een polyvalente ruimte ontstaat waar je kind zeer uiteenlopende activiteiten kan uitvoeren. Je maakt een slaapruimte, een ontspanningsruimte met een zeteltje en boekjes en een hoek om te spelen(later kan je deze gebruiken om te studeren). Zo zorg je er ook voor dat de kamer gemakkelijker op te ruimen is. Bij plaatsgebrek kan je bijvoorbeeld kiezen voor een hoogslaper met uitschuifbaar bureau.

hoogslaper met uitschuifbaar bureau

Bron: Emob4kids.be

3. Voldoende Bergruimte

Voorzie zeer veel ruimte om dingen in te steken, weg te stoppen of op te zetten!
Je kind gaat normaal gezien 18 jaar van zijn leven doorbrengen in deze kamer en dus een hele berg souvenirs, foto’s, boeken en dergelijke verzamelen. Enkele manieren om dingen op te bergen zijn:

  • Opbergkisten: onopvallende kisten waarin je speelgoed kan wegsteken zodat dit niet blijft rondslingeren
  • Rolbakken voor onder het bed: ideaal als je nog wat plaats over hebt onder het bed
  • Wandkasten, eventueel afgeschermd met een gordijntje ervoor
  • Wandplanken: perfect om fotokaders, trofeeën of boeken op te zetten

4. Meubels

Denk bij de aankoop van meubels goed na over wat jij en je kind precies willen.
Natuurlijk gaat hij/zij een bed willen van de favoriete tekenfilmfiguur, maar misschien kan je dan beter een neutraal bed kopen en eventueel lakens of accessoires erbij met het motief van diezelfde tekenfilmfiguur. Zo ben je zeker dat je bed toch heel wat jaren kan meegaan.

Tegenwoordig kan je zelfs een meegroeibed kopen! Dit bed kan je in verschillende standen zetten zodat het meegroeit in de lengte en je het kan gebruiken tot je kind een tiener is.

meegroeibedden

Bron: Emob4kids.be

Kies voor kindvriendelijke en veilige meubels waarbij je scherpe hoeken vermijdt en opteert voor stabiliteit en meubels die tegen een stootje kunnen.

TIP: indien mogelijk, kies voor afwasbare meubels!
TIP: Via Emob4Kids.be vind je volledige kinderkamers, waarop je steeds 5% korting krijgt, heel erg leuk!

Voor meer tips en inspiratie voor in de kinderkamer, bekijk onze categorie ‘Kinderkamer‘ en ontdek alle webhops en kortingen die er beschikbaar zijn.

Door Thomas

Als beheerder van Kidsdeals.be, probeer ik zoveel mogelijk tips en trends met jullie te delen. Leuke inrichting van de kinderkamer? Of een nieuwe handige app voor tijdens je zwangerschap? Via Kidsdeals.be blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

Ontvang wekelijks gratis de beste kidsdeals in je inbox. Bespaar voor het hele gezin en geniet meer. Schrijf je nu in!
✔ Bespaar op uitstapjes met het hele gezin
✔ Ontdek voordelige speelgoed deals
✔ Alleen de allerbeste kinderkleding
✔ Familievakanties met kortingen tot -75%