Wistjedatjes over zwanger zijn

05/11/2014

Elke zwangerschap is een wonder waarover de wetenschap veel meer niet weet dan wel. Toch willen we je enkele leuke weetjes over zwangerschap meegeven.

Wist je bijvoorbeeld dat …

… een zwangerschap eigenlijk vijftig weken duurt? Verbaasd, niet? Je hebt je immers altijd laten vertellen dat dat veertig weken was. Maar eigenlijk begint het veel vroeger. Een tiental weken voor de bevruchting beginnen immers de eicel en zaadcellen te rijpen die uiteindelijk die ene, unieke baby zullen vormen. Dat betekent ook dat wie zwanger wil worden zich het best een tiental weken van tevoren een gezondere levensstijl aanmeet: meer bewegen, niet meer roken, geen alcohol drinken, gezond en gevarieerd eten … En dat geldt heus niet alleen voor mama’s in spe. Toekomstige papa’s hebben immers in die fase even veel invloed op de gezondheid van hun baby.

… je baarmoeder tijdens de zwangerschap zo’n 20 keer groter wordt Na de bevalling krimpt de baarmoeder in een paar dagen tijd weer tot zijn normale formaat?

… er tijdens de zwangerschap de helft meer bloed door je aderen stroomt dat daarvoor?

… muziek een effect heeft op de bloeddruk van een zwangere vrouw? Onderzoekers vermoeden dat hun baby dat merkt en op die manier zijn eigen muziekperceptie ontwikkelt.

… je tijdens de zwangerschap niet alleen de gezondheid van je kindje, maar ook die van zijn of haar kinderen beïnvloedt? Vooral roken tijdens de zwangerschap blijkt een effect te hebben over de generaties heen.

… je als mama beslist of een bevruchte eicel zich al dan niet in je baarmoeder mag nestelen? Alleen embryo’s van goede kwaliteit – lees: die geen abnormale cellen bevatten – krijgen groen licht. Zo voorkomt je lichaam eigenlijk dat het een zwangerschap aanvat die wellicht heel snel toch fout zou lopen. Op die manier spaart het zijn energie voor een volgende zwangerschap.

… maar 5% van alle zwangere mama’s op de uitgerekende dag bevalt?

… 85% van de mama’s bevalt in de week ná de uitgerekende datum

… voeding, beweging, ontspanning en de psyche kan bijdragen aan vruchtbaarheid, maar ook aan onvruchtbaarheid?

… baby’s van mama’s die tijdens hun zwangerschap veel chocolade eten, beweeglijker, vrolijker zijn en meer lachen?

… mama’s tijdens de zwangerschap 1 liter meer bloed heeft dan normaal?

… je voor babynamen op babyplaza.be veel tips en ideeën kan opdoen?

Voor nog veel meer weetjes kijk je op babies.be.

Categorie: Zwangerschap

Tags:

Door Thomas

Als beheerder van Kidsdeals.be, probeer ik zoveel mogelijk tips en trends met jullie te delen. Leuke inrichting van de kinderkamer? Of een nieuwe handige app voor tijdens je zwangerschap? Via Kidsdeals.be blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

Ontvang wekelijks gratis de beste kidsdeals in je inbox. Bespaar voor het hele gezin en geniet meer. Schrijf je nu in!
✔ Bespaar op uitstapjes met het hele gezin
✔ Ontdek voordelige speelgoed deals
✔ Alleen de allerbeste kinderkleding
✔ Familievakanties met kortingen tot -75%